Експерт поділився прогнозом щодо підвищення цін на м'ясо, молоко та овочі до завершення зимового сезону.
Військові облігації чи депозит: експерт розповів, куди варто вкладати гроші
До завершення зимового сезону в Україні можливе зростання цін на м'ясні вироби, молочні продукти та деякі види овочів. Основними факторами такої тенденції є витрати на зберігання товарів, а також загальний рівень інфляції. Таку інформацію в ефірі програми "День.LIVE" надав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. Це повідомлення також підтверджує агентство УНІАН. Інформацію передають Контракти.UA.
"У період з грудня по березень, включно з частиною березня, можливе збільшення цін на 10-15% в залежності від конкретних категорій. Які саме це категорії? Це стосується м'яса, молочних продуктів, овочів та фруктів", - повідомив експерт.
Експерт додав, що в цей період Україна покладається на імпортовані фрукти, тому ціна на них буде залежати від курсу гривні до долара. Зараз можна бачити зниження курсу національної валюти.
Нагадуємо, що в поточному році ситуація з продовольчими товарами ускладнилася через аномальні погодні умови влітку, які призвели до значних втрат у врожаях. Це особливо відобразилося на цінах деяких видів овочів, зокрема картоплі. У жовтні вартість кілограма цього овоча збільшилася майже втричі в порівнянні з минулим роком.
"Марчук звернув увагу на те, що в окремих південних областях втрати під час піку дозрівання врожаю досягали 30%."
Ціни на продукти - що кажуть інші фахівці
Раніше УНІАН повідомляв, чи очікувати подальшого здорожчання овочів. Так, координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорев заявив, що капуста в Україні коштує на 170% дорожче, ніж у минулому році. Ціни на моркву піднялись на 120%.
Експерт зазначив, що протягом осінньо-зимового періоду та на початку весни Україна імпортує понад 90% необхідних тепличних помідорів і огірків. На середину грудня ціна на огірки та томати була на 40% вищою порівняно з минулим роком.
Водночас, економічний аналітик та кандидат наук у сфері державного управління Юрій Гаврилечко підкреслив, що внаслідок "історичного" зростання податків в Україні, вітчизняні продукти харчування можуть виявитися дорожчими, ніж імпортовані.